Dag 22: Zaterdag 9 oktober 2004


Reisroute: Boulder – Utah 12 – Cottonwood Canyon Rd – Monument Valley – Mexican Hat

Na het uitslapen van de laatste dagen zijn we vandaag weer vroeg van de partij. We overleggen welke route we vandaag zullen afleggen. Oorspronkelijk stond de Bicentennial Highway gepland, via Hanksville de US-95 naar het zuiden dwars door de Glen Canyon National Recreation Area richting Monument Valley. Maar een andere optie is de Cottonwood Canyon road die nu weer is geopend. Nadeel van deze laatste is dat we een gedeelte van de route al eerder hebben gezien, maar dan kunnen we wel eindelijk de route rijden die we zo graag willen rijden. Daarnaast is de Bicentennial Highway een stuk langer, en het risico is hier ook dat een gedeelte van de route is afgesloten. We besluiten dan toch maar voor de Cottonwood Canyon road te gaan. Daarvoor moeten we eerst weer de UT-12 richting Bryce Canyon volgen. In Cannonville, vlak voor Bryce Canyon, slaan we linksaf de Cottonwood Canyon road in.

Meteen aan het begin van de route ligt Kodachrome State Park, maar dat slaan we over. Even verderop ligt de afslag naar Round Valley en hier willen we de slot canyon bezoeken. We slaan rechtsaf en ontdekken dat de weg hier een heel stuk slechter is. Hoe verder we komen, hoe slechter de route. Op een gegeven moment kunnen we niet verder vanwege een wash-out. Een andere wandelaar vertelt ons dat de canyon nog een aantal mijlen verderop ligt, en dat vinden we te ver om te lopen. We keren dan maar om, terug naar de hoofdweg. Op de terugweg nemen we een hobbel verkeerd, waardoor we de huurauto ook nog beschadigen. Oeps…… De bumper hangt een beetje los, gelukkig geen grote schade, maar toch vervelend.

Op de Cottonwood Canyon Road vervolgen we onze route naar het zuiden, richting de US-89. De volgende stop is de Grosvenor Arch, een mooie natuurverschijnsel, vooral de kleuren in deze natuurlijke boog zijn schitterend. Op deze plek pauzeren we, we gebruiken de picknicktafels om te lunchen, en genieten intussen van het mooie uitzicht.



Daarna rijden we weer verder. De weg is op veel stukken nog behoorlijk slecht, en we doen uiteindelijk veel langer over de route dan we hadden gepland. Hoewel de Grosvenor Arch erg mooi was, en ook de wit-zwarte heuvels op het einde van de route, vonden we de rest van de route niet zo spectaculair. Achteraf bezien hadden we de tijd beter kunnen besteden aan iets anders. Helaas kun je niet alles vantevoren weten. Anderen zou ik aanraden om beide eindes van de route voor een stukje te rijden en dan weer terug te keren, je ziet dan genoeg van het mooie en bijzondere landschap. Het middenstuk kun je net zo goed overslaan.



Eenmaal op de US-89 rijden we door naar Monument Valley, vanaf hier is het nog 2½ uur rijden. Gelukkig kunnen we goed doorrijden, we hebben geen oponthoud. Sterker nog, op lange stukken komen we geen levende ziel tegen. Heel apart. Onderweg stoppen we nog in Kayenta om boodschappen in te slaan en dan rijden we door naar Monument Valley. Vanaf de grote weg, de US-163, zie je een aantal bekende formaties al liggen. Het is toch wel heel bijzonder om dit nu eens met eigen ogen te zien. Het is inmiddels al heel laat in de middag, de zon maakt zich klaar om te zakken, en het zachte licht creeërt een mooie sfeer. We rijden naar het bezoekerscentrum om informatie te halen over de tours, en stappen uit om vanaf het platform even over de vallei te kijken. Prachtig!



We gaan vandaag nog niet het park in, dat staat gepland voor morgenochtend. In plaats daarvan stappen we weer in de auto en rijden naar Mexican Hat, waar we hebben gereserveerd in de San Juan Inn voor vanavond. Indianen hebben zeeën van tijd, dus ook het inchecken laat wel even op zich wachten. Intussen praten we de tijd vol met een Amerikaan, een andere gast van het hotel, die zich gedraagt alsof we al eeuwenlang de beste vrienden zijn.

Omdat we honger hebben nemen we gelijk plaats in het restaurant bij het hotel. Dit is het enige restaurant dat is geopend in de regio, dus we hebben niet veel keus. We bestellen allebei een biefstuk, medium gebakken, met frietjes. De bediening is ronduit chagrijnig en onbeleefd, heel onvriendelijk. Ze antwoord niet eens met woorden als we iets vragen, maar loopt gewoon weg. Al snel krijgen we onze bestelling, maar de biefstuk blijkt nog helemaal rauw. We geven hem terug omdat we medium hadden besteld. Vanaf mijn zitplaats kan ik rechtstreeks in de keuken kijken, en ik zie de biefstukken opnieuw in de pan verdwijnen. Even later verdwijnen de frietjes in de magnetron om op te warmen en dan krijgen we onze “nieuwe” bestelling. Het zal jullie niet verbazen dat de frietjes net kauwgum bleken, en de biefstuk was net een schoenzool geworden, zo taai. We dienen en klacht in, maar die wordt niet gehonoreerd, het lijkt wel alsof de bediening de tong is verloren. Ronduit schandalig!

We gaan afrekenen aan de kassa en op de vraag of alles goed is bevallen antwoorden we naar waarheid dat zowel het eten als de bediening erg slecht waren. Ook deze dame trekt gelijk een stoïcijns gezicht, reageert verder nergens op, en handelt ons ronduit op een botte mannier af. We geven $1,00 fooi en ze kijkt alsof ze water in de hel ziet branden…… Hier komen we beslist nooit meer terug.

We trekken ons terug op de kamer en gaan lekker vroeg slapen, moe van de lange rit van vandaag.

Geen opmerkingen: